Om over na te denken...

Als je wereld stil staat…

Elke keer opnieuw als je hoort dat een baby of kind is overleden gaat er een schok door je heen. Herken je dat?  Dat kleine onschuldige wezentje heeft het leven moeten verliezen. Iedereen, ook als je zelf geen kinderen hebt, kan zich wel iets voorstellen bij het onbeschrijfelijke diepe verdriet dat ouders dan ervaren.

De band tussen ouder en kind is en blijft intens en bijzonder. Dat merk je al wanneer de kleine ziek is. Die hulpeloze blik in de ogen van dat kleintje, het anders klinkende huilen, jouw onmacht om direct iets op te lossen. Het is een beleving van ouderliefde die haast niet te omschrijven is. Zelfs zo’n klein momentje waarin de broosheid van het kinderleven blijkt maakt je al behoorlijk bezorgd.

“Je voelt je zo machteloos om te helpen”

En als dan bij vrienden of familie of bekenden, een kindje sterft, dan begrijp je dat voor hen de wereld lijkt in te storten. Je voelt je niet alleen machteloos om te helpen maar je krijgt ook zo’n knoop in je buik als je eraan denkt hoe het zal zijn als jij je eigen kindje aan de dood moet verliezen. En je gaat nog maar eens bij hem of haar kijken en geeft een extra lange knuffel.

Elk jaar sterven er wereldwijd 6 miljoen kinderen, jonger dan vijf jaar. Dat betekend dat elke dag , ergens op de wereld, 16.000 ouders, en de mensen om hen heen, geconfronteerd worden met dit intense verlies. Het is bijna niet te bevatten…, zoveel. Mensen die op zo’n  moment nog meer inleven dat de glimlach van een kind, je echt doet beseffen dat je leeft. Het is een bijna ondragelijk moment als tot je doordringt dat die glimlach speciaal voor jou, dat handje dat in jouw grote vingers knijpt, dat kindergeurtje dat je doet smelten, nu echt tot het verleden behoort. En veel vragen kunnen dan door je heen gaan.

Zou je mijn naam nog kennen als ik je zou kunnen zien in de hemel? Zou het contact hetzelfde zijn als het nu was? Vragen die gesteld kunnen worden. Vragen waar prachtige muziekstukken over geschreven zijn. Zou je mijn hand weer vast houden? Zouden we daar samen staan? Het zijn vragen die lastig te beantwoorden zijn. In de bijbel, het boek uit de hemel voor mensen die in God geloven, staat dat baby’s en kleine kinderen na hun sterven, thuis komen in de hemel. Als je dit vlak na het overlijden tegen de ouders zegt klinkt dat soms bijna als een goedkope troost. Rouwende ouders, verscheurd door verdriet, willen dat op dat moment niet altijd horen. Maar voor velen, later, als de ondragelijke pijn is overgegaan in missend heimwee, toch een bijzondere troost. Te weten dat je kind voor veel ellende en zonde behoed is en nu altijd gelukkig is op de plek waar geen tranen zijn. Het missen gaat nooit helemaal weg, maar de wetenschap dat je kind op een betere plek is maakt het missen wel dragelijker.

“Wat kun je als omgeving doen voor rouwende ouders in je omgeving?”

Wat kun je als omgeving doen voor rouwende ouders in je omgeving. Iets wat bij vrienden, familie en buren vaak een lastige vraag is. Wel, als de ouders het zelf niet aangeven, ontloop ze dan niet. Dat is voor velen, naast het verdriet wat er al is, meestal een extra verdrietige constatering. Het voelt niet goed als je beste vrienden of je eigen familieleden niet om je heen staan op het moment dat je ze het meeste nodig hebt. Die arm om je schouder, dat samen huilen, het zachtjes bidden om kracht en dat gewoon stilletjes bij elkaar zitten, kan  een enorme steun zijn voor jonge ouders die moeten omgaan met dit bijna niet te bevatten verlies.

In de bijbel staat:  “Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft.” (Romeinen 12). Een wijze les en tegelijkertijd een inspirerende opdracht voor ons allemaal.

One comment

  1. Ja Jacco,
    Ik heb wel vroeg mn ouders moeten verliezen(19) en mn man (44) maar een kind gelukkig nog nooit.
    Het lijkt mij vreselijk. met geen pen te beschrijven. mee eens met je schrijven. helemaal!!
    Wel daarnaast als je mag weten dat je kind bij God is is dat De Troost!!! dat maakt t anders. maar verdriet en gemis blijft.
    Het zal een mens zn leven veranderen voor altijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.