Om over na te denken...

Passie of angst?

Meer en meer is het mijn overtuiging dat alles wat wij doen, op werk of privé, altijd te herleiden is naar passie of angst. Als de omstandigheden echter negatief zijn overheerst meestal de angst. En dat haalt zoveel vreugde weg uit het leven. Kunnen we daar nu echt niets aan doen?

Waarom beleven we veel dingen nu eigenlijk negatief? Als we bijvoorbeeld een verkoopgesprek aangaan verwachten we ‘gezeur’ over de prijs. De werkgever is bang dat zijn werknemers er de ‘kantjes van aflopen’ en de werknemer gaat er bij voorbaat al van uit dat de werkgever hem niet zal waarderen. En hoe komt het toch dat tijdsdruk zoveel werkplezier wegneemt? In de thuiszorg mag je nog maar 7 minuten declareren om steunkousen bij een patiënt aan te doen, in een fabriek krijg je welgeteld 8 seconden de tijd per lasnaad en snoepverkopers moeten minimaal 23 bezoeken bij drogisterijen, sigarenboeren en snackbars per dag afleggen om nieuwe producten onder de aandacht te brengen.

En….we doen het ook allemaal gewoon. Als resultaat vaak helaas zonder passie, zonder dat we er gelukkiger van worden.

Kika  

Ik moest hieraan denken toen ik het verslag las van één van de verkopers bij het bedrijf waar ik voor werk. Accountmanager Jan B. ging namens het bedrijf voor Kika fietsen in Frankrijk. De passie stuiterde haast van de bladzijden af toen ik las over de voorbereidingen die getroffen waren, de reis zelf en de daar getrotseerde uitdagingen en het mooie (financiële) resultaat. Enthousiast werd geschreven over voeding supplementen, pasta maaltijden, stijgingspercentages (tot wel 12%!), pedaalslagen, de laatste bocht en de wolken rondom de toren van Mont Ventoux. Dat is wat passie doet met een mens. Obstakels worden overwonnen, indrukwekkende resultaten behaald en dat alles met enorm veel plezier!

Werken met plezier

De uitdaging is om dit ook te bereiken bij het uitvoeren van onze dagelijkse werkzaamheden. Er zijn dan immers alleen maar winnaars! We werken met plezier aan dingen die we leuk vinden en het resultaat is indrukwekkend. Misschien kunnen we door een meer gepassioneerde werkwijze ooit Lebbis nog eens horen zeggen dat het ideale terrasje toch WEL bestaat! (bekijk de YouTube video : het ideale terrasje van Lebbis)

Bij bedrijven werken natuurlijk echt wel gemotiveerde mensen. Maar ook gemotiveerde mensen blijven…..mensen. Mensen die binnen een bedrijf moeten werken met procedures, targets en normeringen. De omzet moet gehaald worden, Afwijkingen vermeden, debiteuren op tijd geïnd en de productiviteit zo snel mogelijk omhoog. Kortom, overal moeten de medewerkers de schouders onder het te verrichten werk zetten. Wie je ook bent, waar je ook werkt, wat je ook doet, de werkdruk is hoog. Juist dan is het belangrijk dat je geniet van wat je doet. Elke dag opnieuw.

Daarom is het te overwegen om proactief te kiezen voor een coaching traject waarbij passie in het werk het centrale thema is. Wat maakt jou als mens blij? Waarover kun je enthousiast met je familieleden praten? Doe jij bepaald werk met tegenzin terwijl een andere collega dit juist heel erg leuk lijkt? Laat iedereen vanuit zijn of haar kracht werken! Zo kun je de passie van binnenuit inzetten en zul je al snel merken dat het team als geheel beter gaat presteren.

Wij hebben dit bij ons in het bedrijf in de praktijk toegepast. Met een geweldig positief resultaat. Niet om uit te sloven, maar gewoon als praktijkvoorbeeld; onze omzet is in één jaar gestegen met bijna 30%. De productiviteit is met ruim 16% toegenomen, het ziekteverzuim fors gedaald tot onder de 3% en de sfeer is meer dan goed te noemen. En de medewerkers? Die zijn niet alleen tevreden, maar ook super trots omdat, met een beetje hulp, ze weer beseffen hoe goed ze eigenlijk zijn.

De kernbegrippen, respect, waardering en af en toe een schouderklopje leveren nog steeds meer rendement op dan een cao verhoging. Het is mijn overtuiging dat bedrijven over het algemeen ‘goud’ in handen hebben met hun werknemers. Met de juiste aanpak kan dat goud al snel gaan glanzen. Breng daarom de passie terug in je organisatie. Te beginnen bij het management!

Ventilatieconcepten

Onze collega Jan is weer terug uit Frankrijk. Dagelijks adviseert hij klanten over luchtbehandelingsvraagstukken. Als ik langs zijn werkplek loop hoor ik hem spreken over het coandä effect, over de worp, over gebruiksgerichte ventilatieconcepten, over constante en variabele luchthoeveelheden en over meetnippels en inregelkleppen. Voor mij niet allemaal heldere taal, maar ik hoor dat hij dit doet met passie. Altijd weer als ik hem zo over zijn vak hoor praten zie ik Jan in gedachten over een bergrug fietsen, blik vooruit, kijkend naar het einddoel. En maar doortrappen, kilometer na kilometer. Tot obstakels zijn weggenomen en het eindresultaat indrukwekkend is.

En dan besef ik het weer. Als mensen doen wat ze leuk vinden en daar ook positieve erkenning voor krijgen, presteren ze vele malen beter.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.